LONDEN - Verslavende drugs zijn in staat de hersenen "te herstuctureren". Drang en voldoening zijn voor de hersenen een normaal middel om processen te bevorderen en reguleren. Ze reageren mogelijk normaal op drugs maar op een wijze die voor positieve impulsen is bedoeld.

Door sterk verslavende drugs wordt dit aanmoedigingsmechanisme op de verkeerde zaken ingesteld en waarschijnlijk gehandhaafd. Dit meldden wetenschappers aan de Brown Universiteit in de Amerikaanse staat Rhode Island in een woensdag in het vakblad Nature gepubliceerd onderzoeksrapport.

Drang

Zo kan de drang voor een drug terugkomen ook al zijn de effecten van het eerdere gebruik ervan al lang verdwenen. Ratten die een dosis morfine kregen, toonden daarna veranderingen in de wijze waarop de hersenen hunkering en voldoening reguleren.

Verandering

Nadat de effecten van morfine volledig waren verdwenen, bleef die verandering in de hersenen echter bestaan. Sterk verslavende drugs zoals morfine, cocaïne of opium kunnen zo waarschijnlijk blijvende veranderingen in de hersenen aanbrengen.