AMSTERDAM - Mensen met hooikoorts kunnen het beste op vakantie gaan naar kustgebieden. Dat melden de Nationale Allergiesite en WeerOnline op basis van eigen onderzoek.

Vooral de waddeneilanden en de kuststrook van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland zijn gunstige vakantiegebieden voor hooikoortspatiënten.

Pollen

De hoeveelheid pollen, die de allergische reactie veroorzaakt, is afhankelijk van de windrichting. Een westenwind is gunstig want dan blijft de lucht schoon door de tocht over zee.

De wind vanuit het oosten komt vanaf Oost-Europa al in aanraking met grassen en bossen waardoor de lucht pollen oppikt. Lokale Nederlandse factoren zoals gras, bomen en onkruid zijn ook van invloed op de allergische reactie.

Grassen

De Nationale Allergiesite en WeerOnline hebben sinds maart vorig jaar de weerberichten en de begroeiing van planten, grassen, bomen en bloemen bijgehouden. Hooikoorts is de meest voorkomende allergie.

Een op de vijf Nederlanders heeft lijdt er aan. Mensen met de seizoensgebonden allergie hebben onder meer last van niesbuien, geïrriteerde neus en ogen, en prikkelhoest.