YERSEKE - Minister Gerda Verburg (Landbouw) stelt 7,5 miljoen euro beschikbaar voor een proef om tong te kweken aan land. Dat heeft ze woensdag afgesproken met de initiatiefnemers.

De provincie en het bedrijfsleven in Zeeland brengen gezamenlijk eenzelfde bedrag bijeen.

De inititiatiefnemers willen met het project Zeeuwse tong in zes jaar tijd een bedrijf opzetten dat aan land 30 ton tong produceert, goed voor een omzet van zo'n 300.000 euro. Behalve tong zullen binnen het bedrijf ook zagers (zeewormen) en kokkels worden gekweekt.

Vertrouwen

Jan Ketelaars van Wageningen Universiteit en Researchcentrum is coördinator van het project en heeft er alle vertrouwen in. "Aan het eind van dit jaar verwachten we de eerste vissen. Die gaan we komende maand uitzetten."

Uitgangspunt van het hele plan is een akkerbouwbedrijf om te zetten in een duurzaam bedrijf dat een klein zilt ecosysteem ontwikkelt met daarin tong, algen, kokkels, mosselen en zagers.

Algen

Algen vormen de voedingsbron van kokkels, mosselen en zagers en die laatste zijn weer voedsel voor tong. De tong produceert mest, die weer goed is voor de algen.

Als het plan lukt, wil Ketelaars bereiken dat agrariërs en andere jonge ondernemers eenzelfde bedrijf beginnen met name in Zeeland langs de randen van de Ooster- en Westerschelde. Vorig jaar begon al een proef om binnendijks mosselen te kweken.

Juiste combinatie

De vraag is of de visserij wel blij moet zijn met dit soort initiatieven. Ketelaars voorziet geen problemen. "We willen de wildvangst niet vervangen. Het gaat erom de juiste combinatie te krijgen tussen wildvangst en binnendijkse kweek." Bovendien, stelt Ketelaars, stijgt overal de vraag naar vis, terwijl wereldwijd niet meer wordt gevangen. Daardoor zou de prijs van vis weleens heel hoog kunnen worden.

Tongvissers hebben zijn plan nog niet omarmd. "Vanuit de schelpdiervisserij is er wel interesse. Misschien dat tongvissers het nog als concurrentie zien. Dat is alleen niet zo. Het gaat echt om een aanvulling op de wildvangst. Jaren geleden werden enkele tienduizenden tonnen tong gevangen. Vorig jaar was dat nog maar tienduizend ton. Alleen groeit wel de vraag."

Het hele project zou volgens het ministerie kunnen leiden tot een nieuwe, economisch levensvatbare sector in Zeeland. Het kan daarmee ook een deel van de negatieve gevolgen van de beëindiging van de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee opvangen. En het moet ook akkerbouwers nieuwe kansen bieden.