ARNHEM - Het is mogelijk om beschadigde koraalriffen in de wereldzeeën te restaureren. Dat concluderen ruim 150 experts op het gebied van koralen, die deze week in Burgers' Zoo in Arnhem bijeen zijn voor het eerste internationale koralencongres.

Op enkele kleine stukjes koraal op diverse plaatsen ter wereld wordt al geoefend.

Koraal wordt ernstig bedreigd door toerisme, vervuiling en klimaatverandering. Ook het zogeheten dynamietvissen verwoest grote stukken van het bijzondere zeeleven.

Ramp

Koraalriffen vormen natuurlijke buffers voor kusten. Als de riffen zouden verdwijnen zou dat een ecologische en economische ramp zijn, aldus de koraalexperts in Arnhem.

De kennis over het behoud van koralen is de laatste jaren snel toegenomen, omdat diverse dierentuinen koraalriffen in aquaria hebben aangelegd.

Uitsterven

Het is de bedoeling dat er voor koralen net als voor allerlei zoogdiersoorten een internationaal fokprogramma komt om uitsterven te voorkomen, zegt Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo.

De koralenexperts verwachten dat eeuwenoude riffen in zee te herstellen zijn door stukken gekweekt en gekloond koraal te laten aangroeien. Met name in Japan, Nederland en de Verenigde Staten is daar veel kennis over.

Boek

De kennis die deze week in Arnhem is uitgewisseld, wordt volgens Lukkenaar gebundeld tot een boek. Deze uitgave zal vooralsnog het wereldwijde standaardwerk zijn op het gebied van het behoud en de bescherming van koraal. Het handboek is naar verwachting over een jaar klaar.