DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil vooralsnog geen verplichte etiketten op drankflessen om vrouwen te waarschuwen voor de gevaren van alcohol bij zwangerschap. Dat heeft hij donderdag laten weten in reactie op een uitzending van Netwerk waarin coalitiepartijen ChristenUnie en de PvdA daarvoor pleitten.

De CDA-minister volgt wel met interesse wat er gebeurt in Frankrijk en Finland waar het wel gebeurt. Hij wijst er echter op dat uit onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat etikettering wel leidt tot meer bewustwording bij vrouwen, maar dat het geen effect had op het drinkgedrag van zwangeren.

Voorlichting

Klinkt stelt dat er al veel aan voorlichting wordt gedaan. Hij wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad over de zorg voor zwangere vrouwen en de rol van verloskundigen in deze.

Overigens bleken de coalitiepartijen over dit onderwerp verdeeld. Het CDA is ook tegen etiketten. Volgens die partij is het belangrijker dat er een eenduidige boodschap aan zwangere vrouwen wordt gegeven en dat die vrouwen ook bereikt worden. Een etiket op een drankfles is daar volgens de partij niet de beste methode voor.