WAGENINGEN - De nieuwe afslankpil rimonabant, die binnenkort op de Nederlandse markt verschijnt, werkt niet beter dan een dieet en begeleiding. Ook van andere afslankmiddelen zijn vooralsnog geen wonderen te verwachten.

Dat zegt bioloog en farmaceut Renger Witkamp donderdag bij de aanvaarding van het hoogleraarschap Voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit. Witkamp gaat zich in het bijzonder bezighouden met onderzoek naar manieren om overgewicht aan te pakken en de relatie tussen voeding en medicijnen.

Resultaat

Volgens de nieuwe hoogleraar werkt rimonabant maar bij ruim de helft van de gebruikers. Die verliezen 5 tot 10 procent van hun lichaamsgewicht, een resultaat dat met een dieet ook makkelijk haalbaar is.

De farmaceutische industrie is er nog niet in geslaagd een echte doorbraak op dit gebied te bereiken, concludeert Witkamp.

Medicijnen

Witkamp vindt dat in Nederland toch al te veel medicijnen worden gebruikt voor chronische aandoeningen, die met een betere leefstijl te voorkomen waren geweest.

Maagzuur- en cholesterolremmers staan net als medicijnen tegen diabetes type II in de top van meest gebruikte geneesmiddelen. Tijdig ingrijpen in de leefstijl is echter net zo effectief, aldus de hoogleraar.

Voeding

Witkamp bepleit veel meer aandacht voor het belang van gezonde voeding op jonge leeftijd. Hij erkent dat het moeilijk is mensen te motiveren voor gezondheidswinst waar ze pas tientallen jaren later iets van merken.

Maar de overheid kan de gezondheid van de bevolking ook niet uitsluitend overlaten aan de farmaceutische industrie, die er ondanks verwoede pogingen niet in slaagt nieuwe medicijnen te ontwikkelen die helpen bij chronische aandoeningen, zo vindt de hoogleraar.