AMSTERDAM - Het testen van medicijnen bij kinderen met zeldzame tumoren moet bespreekbaar worden. Dat stelt Hans Evers, voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) woensdag in actualiteitenrubriek Nova. Momenteel is dit testen bij kinderen verboden.

Om verder te komen in onderzoek naar zeldzame tumoren bij kinderen moet mogelijk de wet opgerekt worden, zegt Evers. "Met deze zeldzame tumoren bij kinderen kom je anders nooit verder."

Evers benadrukt dat het hem er in eerste instantie om te doen is de discussie te openen. "Het is een maatschappelijke plicht hierover te praten, niet je kop in het zand stoppen." Ook zegt Evers dat de huidige wetgeving al de nodige ruimte biedt. Politici zouden de discussie moeten voeren als het aan Evers ligt.

Zorg

Evers benadrukt dat dit testen met zorg moet gebeuren. "Niet, een kind weegt ongeveer een tiende zoveel als een volwassenen, dus de dosis wordt dan een tiende. Je geeft bijvoorbeeld een hele kleine dosis en voert dit langzaam op tot het punt dat er bijwerkingen ontstaan." Omdat de kinderen die de medicijnen testen er geen voordeel bij zullen hebben, mogen ze er wat Evers betreft ook geen nadeel van ondervinden.