GRONINGEN - Slachtafval is bruikbaar voor het produceren van biogas van goede kwaliteit. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van een aantal pluimveeverwerkende bedrijven in Nederland, waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt.

Tijdens het onderzoek werd bekeken of het mogelijk is een unieke bacteriepopulatie in te zetten om bijproducten van de slacht als vet, bloed en veren om te zetten in biogas.

Aantrekkelijk

De resultaten wijzen volgens de onderzoekers uit dat het vergisten van slachtbijproducten ook op grote schaal goede perspectieven biedt. Slachtafval lijkt een aantrekkelijke grondstof voor duurzame energie, omdat het het gehele jaar in nagenoeg constante hoeveelheden beschikbaar is.

Mengen

Het onderzoek naar de verwerking van slachtafval tot biogas werd uitgevoerd door het project Alternatieve Verwerking Slachtbijproducten. Dat begon in januari 2006 op initiatief van vijf grote Nederlandse pluimveeverwerkende bedrijven in samenwerking met het Technologiecentrum Noord-Nederland, ondersteund door Energy Valley en de provincie Groningen.

De initiatiefnemers hopen dat het kabinet kan bewerkstelligen dat het biogas in de toekomst met het fossiele aardgas kan worden gemengd. Dit zou een rendabele exploitatie van een of meer grote installaties eenvoudiger maken.