AMSTERDAM - De maximumleeftijd voor vruchtbaarheidsbehandelingen moet omhoog van 45 naar 50. Dat zeggen gynaecologen in het weekblad Vrij Nederland. De medici hebben problemen met het feit dat er jaarlijks zo'n 1500 embryo's worden vernietigd.

In Nederland kunnen vrouwen tot hun 45e in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Er blijven zo'n 1500 embryo's per jaar over die vervolgens worden vernietigd. De beroepsgroep van gynaecologen NVOG heeft daar grote moeite mee en pleit daarom voor een verhoging van de maximumleeftijd.

De maximumleeftijd van 45 is in 1995 vastgesteld bij het Planningsbesluit IVF. "Ik vind het tijd om die leeftijd bij te stellen", zegt gynaecoloog Carl Hamilton in Vrij Nederland. Hamilton was in 1995 bij het besluit betrokken.

Medici vinden het vernietigen van embryo's een heikele etische kwestie. "Het is nogal wat om goede embryo's te vernietigen. Embryodonatie is een vergeten mogelijkheid", aldus Jan Kremer, gynaecoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde in Nijmegen.