LONDEN - Scandinaviërs behoren tot de gelukkigste Europeanen. Denen staan op nummer 1 in de ranglijst, gevolgd door Finnen, Ieren en Zweden. Nederlanders komen op de vijfde plaats.

Ook wat betreft tevredenheid op de lange termijn scoort Denemarken het hoogst, Nederland neemt daar de zesde plaats in. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Ongeveer 20.000 mensen uit vijftien Europese landen gaven een cijfer (van één tot tien) voor geluk en tevredenheid op de lange termijn. Deze scores werden gecombineerd met de resultaten van een uitgebreid onderzoek door psychologen.

Vriendenkring

De oude spreuk 'geld maakt niet gelukkig' werd wederom bevestigd. Vertrouwen in de regering en elkaar is wel een garantie voor geluk. Ook een uitgebreide en betrouwbare vriendenkring, één zeer hechte vriendschap of een partner en een goede baan stemmen tot tevredenheid.

Klimaat

Vrouwen geven over het algemeen aan gelukkiger te zijn dan mannen. Ook zijn jongeren en ouderen gelukkiger dan mensen van middelbare leeftijd. Een goed klimaat leidt niet tot een zonnig humeur: mensen in mediterrane landen zijn het minst gelukkig én het minst tevreden.

Groot-Brittannië bezet de negende en Duitsland de twaalfde plaats als het op geluk aankomt. Ook zijn onze buren niet heel tevreden; op dat punt komen de landen op respectievelijk nummer tien en elf.