BRUSSEL - Nederland doet voor het eerst mee met de jaarlijkse Europese Shell eco-marathon, waarbij het doel is bijna 4000 kilometer te rijden op een enkele liter brandstof.

Vijf Nederlandse jongerenteams hebben superzuinige voertuigen gemaakt voor de race 11 mei in het Franse Nogaro. Totaal strijden ruim 250 jongerenteams uit twintig landen wie de zuinigste wagen heeft ontworpen.

Het Hofstad Lyceum uit Den Haag toonde haar voertuig dinsdag in Brussel aan Europees Commissaris Janez Potocnik (Wetenschap), beschermheer van de race. Een team van negen scholieren heeft dit voorjaar een ligfiets omgebouwd tot een zuinig autootje van dertig kilo.

Hoofd

"We hopen dat hij een op 200 kilometer haalt", zei docent scheikunde Kees Grolleman tegen de EU-commissaris, die spontaan instapte om te poseren voor fotografen. Alleen het hoofd van de boomlange commissaris stak nog uit het voertuigje.

Het Haagse team beseft dat het met een brandstofverbruik van 1:200 niet gaat winnen. Het record staat sinds 2005 op ruim 3800 kilometer. "Dit jaar gaat het voor ons om het meedoen", verklaarde docent Grolleman. "We zijn pas in januari gaan bouwen. De wagen heeft bovendien een verbrandingsmotor en kettingen in plaats van een waterstofmotor op de as."

Mondriaan

De 5-vwo-scholieren hopen wel op de designprijs. De Haagse scholiere Tessa van Ham (16) spuit de wagen naar het model van schilderij Victorie Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

De Eco Marathon wordt dit jaar voor de 23e keer gehouden en telt een recordaantal deelnemers. De Europese Commissie vindt de wedstrijd een goed voorbeeld van het EU-streven naar meer energiebesparing en onderzoek. "Een belangrijke stap naar een duurzame, emissievrije toekomst", zei EU-commissaris Potocnik. "Dit evenement toont dat wetenschap fun en toegankelijk is."

De Franse winnaar van 2006 reed 2885 kilometer op een liter ethanol. Europees Commissaris Andris Piebalgs (Energie) huldigde het team vorig jaar in Brussel.