NIJMEGEN - Twee patiënten zijn sinds 2002 overleden aan de zogenoemde Aspergillus-schimmel. Nog eens zeven anderen raakten ernstig ziek. Dat melden twee Nijmeegse wetenschappers donderdag. Zij hebben een schimmelsoort ontdekt die niet reageert op medicijnen.

Paul Verweij en Willem Melchers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen stellen dat er bij de mens niet eerder een schimmel is gevonden die resistent blijkt.

Resistent

De resistentie zou zijn ontstaan door een unieke combinatie van genetische veranderingen. Wanneer een schimmelinfectie bij mensen met een gebrekkige weerstand niet tijdig wordt behandeld, kan de infectie de hersenen bereiken en leiden tot het overlijden van een patiënt.

Wereldwijd wordt in de meeste laboratoria niet gekeken naar de gevoeligheid van schimmels voor zogeheten azolen. De gangbare gedachte is dat schimmels gevoelig zijn voor deze medicijnen, stellen de onderzoekers.

Azolen

Azolen zijn normaal gesproken bijzonder effectief, maar bij de schimmels van de negen patiënten was sprake van 'genetische mutatie' waardoor de azolen niet meer goed werkten.

De beide wetenschappers kijken nu in internationaal verband naar de omvang van het probleem.