AMSTERDAM - Aanvullende behandeling na een borstsparende operatie halveert de kans op terugkeer van een tumor bij jonge vrouwen. Chemo- of hormonale therapie zou die kans kunnen beperken.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Tien jaar na een borstsparende operatie keerde de tumor terug bij ruim twintig procent van de vrouwen die geen aanvullende behandeling kregen. Bij tien procent van de vrouwen die wel aanvullend werden behandeld keerde de tumor terug.

Operatie

Onderzocht werden 758 vrouwen van 40 jaar of jonger die tussen 1988 en 2002 een borstsparende operatie ondergingen. Die bestond uit het verwijderen van de tumor, aangevuld met bestraling.

Een borstsparende operatie is bij borstkanker in een vroeg stadium een alternatief voor amputatie. In eerdere studies zijn voor beide behandelingsvormen bij tumoren tot vijf centimeter vergelijkbare resultaten gemeten.

Voordelen

Volgens Adri Voogd, die het Maastrichtse onderzoek begeleidde, heeft een borstsparende behandeling onder meer voordelen voor het seksueel functioneren. Bij jonge vrouwen is de kans op terugkeer van de tumor echter nog steeds twintig procent. Daarom wordt bij de helft van de jonge vrouwen met een tumor een borst geamputeerd.

Van de jonge vrouwen die wel een borstsparende operatie ondergaan, krijgt dertig procent geen chemotherapie omdat de tumor klein of goedaardig is. Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat iedere patiënt van 40 jaar of jonger aanvullend moet worden behandeld na een borstsparende behandeling.