BRUSSEL - De opwarming van de aarde dreigt zeker tien wereldwonderen in de natuur te verwoesten. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een rapportage die donderdag werd gepresenteerd in Brussel.

Het WNF geeft in de studie een overzicht van zijn activiteiten om de negatieve trend te stuiten. Het moment van publicatie is niet toevallig gekozen. Vrijdag heeft eveneens in Brussel de presentatie plaats van een belangrijk VN-rapport over de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering.

Als de temperatuur in het huidige hoge tempo blijft stijgen, heeft dat desastreuze gevolgen voor onder meer de koraalriffen op aarde, het Amazonegebied, de gletsjers in het Himalaya-gebergte, het leven in de Chihuahua-woestijn (Mexico en VS), een millenniaoud regenwoud (Chili en Argentinië) en de kustwouden in Oost-Afrika.

Dieren

Het WNF noemt ook een aantal dierensoorten dat wordt bedreigd door de klimaatverandering. Het gaat dan om de wilde zalm, de Bengaalse tijger en de zeeschildpad.

Lara Hansen, benadrukte als hoofd van een team van WNF-wetenschappers dat haar organisatie doorgaat met het uitoefenen van druk op regeringen om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen. Daarnaast ontwikkelt het WNF plannen om de natuurwereldwonderen te beschermen, en tegelijkertijd de mensen die daar leven.