AMSTERDAM - Bijna driekwart van de jongeren weet dat ze kans hebben op gehoorschade, als ze zich in een club of discotheek te lang aan lawaai blootstellen, maar zij ondernemen niets om zulke schade te voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Trendbox onder vijfhonderd jongeren tussen 16 en 29 jaar in opdracht van GAIN, de brancheorganisatie van de audiologische industrie.

Campagne

Vrijdag begint tijdens het dance-event Awakenings de campagne Hoor jij erbij, waarmee GAIN de aandacht wil richten op het groeiende probleem van gehoorschade bij jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de ondervraagde jongeren last van zijn gehoor heeft na te lange blootstelling aan lawaai of harde geluiden.

Bij vrijwel iedereen houden de klachten ongeveer twaalf uur aan. Bij ongeveer driekwart van hen leidt de blootstelling aan te veel lawaai tot een tijdelijke slechthorendheid.

Voorzorgsmaatregelen

38 procent van de jongeren neemt nooit voorzorgsmaatregelen om gehoorschade te voorkomen of te beperken, hoewel ze zich bewust zijn van de gevaren. Een gehoortoestel blijkt niet geliefd. 85 procent van de ondervraagde jongeren zegt dat ze het dragen van een gehoortoestel een probleem of zelfs een groot probleem zouden vinden.