PARIJS - Stukjes bot en linnen die van de Franse nationale held Jeanne d'Arc afkomstig zouden zijn, blijken van een Egyptische mummie te stammen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Franse forensische deskundigen.

De 19-jarige Jeanne d'Arc vond op 30 mei 1431 in Rouen de dood op de brandstapel omdat zij de revolte tegen de Engelse bezetter had geleid. De vermeende resten werden in 1867 in een potje op een zolder van een Parijse apotheek gevonden. Het potje droeg de inscriptie "resten gevonden onder de brandstapel van Jeanne d'Arc, de Maagd van Orleans".

Twijfel

Tegenwoordig staat de stopfles in een museum in Chinon en is bezit van het aartsbisdom Tours. Aan de authenticiteit van de overblijfselen werd al lang getwijfeld. Dat is nu bewezen door ze te onderwerpen aan onder meer röntgenonderzoek en pollenanalyse.

Hieruit blijkt dat het gaat om een Egyptische mummie uit de 3e tot 6e eeuw voor Christus. Mummies werden in de Middeleeuwen in Europa gebruikt voor het maken van medicijnen.