NIJMEGEN - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft een computerprogramma laten ontwikkelen, waarmee reumapatiënten binnen een dag weten hoe het met hun ziekte is gesteld en of zij andere medicijnen nodig hebben.

De zogenoemde Klinilyser toont bovendien aan welke behandelmethodes het effectiefst zijn.

De Sint Maartenskliniek is de grootste kliniek voor reumatologie en orthopedie in Nederland. Zo'n drieduizend reumapatiënten uit het hele land brengen gemiddeld vier keer per jaar een bezoek aan de polikliniek.

De Klinilyser maakt het in de toekomst mogelijk een deel van die bezoeken te schrappen, omdat thuis vragenlijsten ingevuld kunnen worden, zo verwacht het ziekenhuis.

Aanpassing

Met het computerprogramma kan een specialist nog dezelfde dag zien wat het resultaat is van testen die de patiënt heeft ondergaan. Ook verwerkt de Klinilyser gegevens van meetapparaten, zodat een vergroeiing in de ledematen meteen zichtbaar is.


Computerprogramma berekent welke medicijnen de patiënt nodig heeft

Omdat reuma een ongeneeslijke en progressieve ziekte is, kan het ziektebeeld vaak veranderen en is aanpassing van de medicatie nodig.

Dossiers

De Klinilyser is volgens het ziekenhuis daarnaast nuttig voor het wetenschappelijk onderbouwen van effectieve behandelingen. Tot nu toe moest voor zulk onderzoek een grote hoeveelheid dossiers worden geanalyseerd, maar als het programma enige tijd werkt is met een druk op de knop te zien wat een behandeling doet bij een patiëntengroep.

Ook kunnen verschillende behandelaars van een patiënt makkelijker afstemmen welke methode zij hanteren.