DEN BOSCH - De jaarlijkse bloei van giftige blauwalgen in Nederlandse wateren komt door de zachte winter en het zonnige weer van de afgelopen tijd maanden of weken eerder op gang.

De waterschappen Dommel en Aa en Maas hebben de afgelopen dagen de eerste blauwalgen gevonden, onder meer in natuurgebied De Heinis in Den Bosch, zo werd maandag bekend.

Mei

Voorzover duidelijk zijn het de eerste constateringen dit jaar in Nederland, verklaarde een woordvoerster van de Unie van Waterschappen. Normaal bloeien de eerste blauwalgen in mei.

Het waterschap Aa en Maas zegt dat de blauwalgen in de winter waarschijnlijk niet helemaal zijn afgestorven en zich door de hoge temperatuur van de afgelopen dagen al goed hebben kunnen ontwikkelen.

Groene laag

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water. Bij een explosieve bloei vormt zich een groene laag op het water. Door algenbloei kan gebrek aan zuurstof in het water ontstaan waardoor vissen kunnen sterven.

Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden die bij mensen huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en darmklachten kunnen veroorzaken. Als het water afkoelt en de zonsterkte afneemt, verdwijnen blauwalgen vanzelf weer.