SCHIPHOL - Vijf huishoudens nabij Schiphol krijgen waarschijnlijk dit jaar nog een systeem in de slaapkamer dat de geluidsoverlast door vliegtuigen sterk moet verminderen.

Het gaat om een proef met zogenoemd antigeluid. Mocht deze succesvol zijn, dan kunnen meer huizen met de techniek worden uitgerust.

Antigeluid is in feite niets meer dan een hifi-systeem dat vliegtuigherrie meet. Op basis van die berekeningen produceert de installatie geluidsgolven die het lawaai van de toestellen neutraliseren.

Antigeluid

"In een laboratoriumopstelling werkt het al", zei onderzoeker Gert-Jan Meijer van TNO vrijdag. Dit onderzoeksinstituut werkt samen met onder meer KLM en Schiphol aan ontwikkeling van antigeluid.

De techniek biedt volgens Meijer een "spectaculaire" vermindering van de geluidsoverlast. Het gaat om 7 tot 10 decibel, maar het is afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden hoe effectief het systeem daadwerkelijk is.

Stil

"Je blijft nog wel iets horen. Er komen natuurlijk ook andere geluiden de slaapkamer binnen. Het is trouwens maar de vraag of je het helemaal stil wilt hebben."

In de vijf woningen willen de onderzoekers onder meer kijken of antigeluid ook werkt als er meubilair in de kamer staat of het raam open staat. De techniek heeft zich in ieder geval in het laboratorium al bewezen.

Kennismaken

De onderzoekers zijn er zo over te spreken dat ze de omwonenden van Schiphol er binnenkort al kennis mee willen laten maken. Een antigeluidsysteem kost tussen de 500 en 1500 euro.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook in de tuin antigeluidsystemen komen te staan. Idealiter zou langs de start- en landingsbanen op de luchthaven een "virtuele geluidsmuur" moeten ontstaan die de herrie ter plekke al neutraliseert.

Onderzoek

Dat zou kunnen door speakers in de grond in te graven. Maar daar moet eerst onderzoek naar worden gedaan en dat duurt nog wel enkele jaren, schat Meijer.