Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Neuspeuteren populair maar gevaarlijk

HARDERWIJK - Meer dan negentig procent van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus. Dat je ziek kunt worden van neuspeuteren weet bijna niemand. Dat blijkt donderdag uit het nationale hygiëneonderzoek van het tijdschrift gezondNU.
Door ANP

GezondNU onderzocht pinautomaten op de Staphylococcus-bacterie, die infecties kan veroorzaken en verantwoordelijk is voor de beruchte MRSA-ziekenhuisinfecties. Een op de tien automaten bleek besmet.

Plek

De favoriete peuterplek is voor zowel mannen (31%) als vrouwen (33%) de bank thuis. Gevolgd door de auto bij de mannen (29%) en de wc bij de vrouwen (17%). Op kantoor wordt er weinig gepeuterd (2%).

Veroordeling

In schril contrast met het eigen gedrag staat de veroordeling van de neuspeuterende medemens. Bijna vijftig procent van alle Nederlanders vindt het 'smerig' als ze een ander zien neuspeuteren (mannen 38%, vrouwen 58%). Nog eens 35 procent noemt het een 'beetje vies' (mannen 39 %, vrouwen 32 %).

Tot slot vroegen de onderzoekers wat de gemiddelde neuspeuteraar doet met de 'opbrengst'. Ruim de helft zegt het netjes in een zakdoek te doen. Bijna tien procent eet het op. En bijna een derde van alle mannen zegt: 'Ik draai er een balletje van en schiet dat weg'. Nog geen tien procent van de vrouwen vertoont hetzelfde gedrag.

Aanbevolen artikelen