AMSTERDAM - Diverse Nederlandse ziekenhuizen voeren jaarlijks te weinig maagverkleiningsoperaties uit om routine in de ingreep op te doen. Een chirurg moet minstens vijftig van dit soort ingrepen per jaar doen om voldoende kwaliteit te kunnen leveren.

Patiënten lopen daardoor onnodig risico. Dat zeggen twee artsen dinsdag het actualiteitenprogramma Nova dinsdag.

Minstens vijftien Nederlandse ziekenhuizen voeren maagverkleiningsoperaties uit, zo blijkt uit een inventarisatie van Nova. Tot voor kort gingen duizenden Nederlanders met extreem overgewicht voor een maagoperatie naar België.

Aanbod

Experts op het terrein van overgewicht vinden de groei van het aanbod in Nederland geen goede ontwikkeling en willen een beperkt aantal specialistische centra voor dit soort ingrepen.

Als alle ziekenhuizen operaties gaan uitvoeren tegen extreem overgewicht, vallen er onnodig doden en gewonden, zegt chirurg van het Rijnstate ziekenhuis Arnhem Ignace Janssen in het programma. Bij de risocovolle maag-darmoperaties overlijdt een op de tweehonderd patienten, vijf procent krijgt te maken met mogelijk fatale complicaties.

Versnippering

Ook de directeur van de Nederlandse Obesitaskliniek, internist Gerrit de Groot, waarschuwt voor versnippering. "Wij willen niet dat ieder ziekenhuis dit soort operaties gaat uitvoeren."

Overgewicht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dinsdag dat het aantal Nederlanders met overgewicht blijft stijgen. Vorig jaar kampte bijna één op de twee volwassen Nederlanders met overgewicht. Bijna 13 procent van de vrouwen was vorig jaar veel te dik. Het percentage mannen met ernstig overgewicht ligt op ongeveer tien procent.