HILVARENBEEK - Safaripark Beekse Bergen onderneemt eind maart een nieuwe poging om een witte vrouwtjesneushoorn kunstmatig te bevruchten.

Als de operatie slaagt is dat een wereldprimeur en kan dat de redding betekenen voor de met uitsterven bedreigde noordelijke witte neushoorn.

Dierenarts Jacques Kaandorp van de dierentuin in Hilvarenbeek heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Geplukt

Vorig jaar mislukte het experiment omdat de artsen niet tot de eierstokken van de 1900 kilo zware kolos wisten te reiken. De eitjes konden niet worden 'geplukt'. Door de eierstokken rectaal in plaats van vaginaal te benaderen, is dat probleem volgens Kaandorp opgelost. Hij heeft goede hoop dat een tweede poging op 29 maart slaagt.

De rest lijkt kinderwerk, blijkens de woorden van de dierenarts. De eitjes worden in het laboratorium bevrucht en teruggeplaatst in de baarmoeders van andere witte neushoorns. Het proces laat zich wat dat betreft eenvoudig vergelijken met reageerbuisbevruchting bij mensen, zegt Kaandorp.

Experts in Australië zijn er recent in geslaagd om in-vitrofertilisatie (ivf) toe te passen bij de zwarte neushoorn.

Voortbestaan

De witte neushoorn die over twee weken in de Beekse Bergen 2,5 uur onder narcose gaat is van de zuidelijke ondersoort maar de techniek is volgens hem net zo goed toe te passen bij de ernstig bedreigde noordelijke witte neushoorn.

Van die laatste soort leven er nog maar negen in de wereld: zeven in twee dierentuinen in San Diego (Verenigde Staten) en Tsjechië en twee in het wild. Als het experiment lukt is dat volgens Kaandorp goed nieuws voor het voortbestaan ervan.