LELYSTAD - Het paar zeearenden in de Oostvaardersplassen is sinds het weekeinde voortdurend te vinden op het nest. Volgens de deskundigen van Staatsbosbeheer betekent dit dat er zo goed als zeker een ei is gelegd.

"We weten het niet zeker, maar alles wijst erop. Of dit het eerste en enige ei is, is niet te zien", aldus de woordvoerster van Staatsbosbeheer. Meestal leggen zeearenden één ei. "Het is net als bij mensen. Twee komt ook voor en drie is zeldzaam. Het zou kunnen dat er de komende dagen nog een ei wordt gelegd, maar we weten het niet. We kunnen het niet zien."

Zodra het eerste ei is gelegd, zitten het mannetje en vrouwtje om de beurt op het nest. De broedtijd is na veertig dagen voorbij.

Nest

Voor het eerst sinds mensenheugenis broedde er vorig jaar een paar zeearenden in Nederland. Hetzelfde stel zit nu opnieuw op hetzelfde nest. Staatsbosbeheer beschouwt deze zeearenden inmiddels als ervaren ouders. "We hopen dat het allemaal weer goed gaat.

Volgens de statistieken is het risico dat het mis gaat de eerste keer het grootst. Maar vorig jaar ging alles goed en ze weten nu hoe het moet."

Webcam

De omgeving van het roofvogelnest in de Oostvaardersplassen is niet toegankelijk voor publiek. Om het belangstellenden toch naar de zin te maken, is er een webcam vlak bij het nest geplaatst. De beelden die zo worden gemaakt, zijn te zien op internet (www.staatsbosbeheer.nl).

Kijkers

De belangstelling voor de zeearenden is enorm, aldus Staatsbosbeheer. "Het aantal bezoeken op de internetpagina is vertienvoudigd. Het was het afgelopen weekeinde ook heel erg druk voor het grote scherm in het bezoekerscentrum waar is te zien of de zeearenden op het nest zitten. En er staan veel mensen met kijkers op de dijk."

Omdat de belangstelling voor de zeearenden zo groot is en de capaciteit op internet beperkt, kan niet iedereen op alle momenten in het nest kijken. Staatsbosbeheer overweegt daarom ook een compilatie te maken waarin is te zien wat de dieren de afgelopen week hebben gedaan