AMSTERDAM - Veel bewegen is geen garantie voor een langer leven. Dat concludeert gedragsbiologe Lobke Vaanholt van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed drie jaar onderzoek naar de gevolgen van verhoogd energieverbruik voor mens en dier.

Volgens de zogeheten 'rate of living'-theorie overlijden mensen of dieren eerder naarmate zij meer energie verbruiken. Net als een elektrisch apparaat dat intensief wordt gebruikt, zou biologisch leven eerder eindigen door intensieve inspanning. Volgens Vaanholt klopt deze theorie niet. Een hoger energieverbruik verkort het leven niet, maar verlengt het ook niet, luidt haar conclusie.

Muizen

Voor het onderzoek volgde de onderzoeker drie jaar lang drie groepen muizen die aan verschillende niveaus van energieverbruik werden onderworpen. De eerste groep leefde in normale omstandigheden, de tweede rende veel rondjes in een loopwiel en de derde werd blootgesteld aan lage temperaturen.

Na drie jaar bleek dat de 'sportieve' muizen en de muizen in de kou niet langer leefden dan muizen die rustig en bij huiskamertemperatuur leefden.

Slijtage

Een hoog energieverbruik zorgt voor slijtage van het lichaam, maar het lagere vetgehalte van actieve mensen en dieren kan dat compenseren.