AMSTERDAM - De verkoop van medicijnen voor palliatieve sedatie, het verminderen van het bewustzijn van terminale patiënten door toediening van medicijnen, is vorig jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

In 2006 telde de stichting bij openbare apotheken bijna 20.000 voorschriften voor middelen die ingezet kunnen worden bij palliatieve sedatie, een stijging van 36 procent ten opzichte van 2005. Ook toen was de toename al fors. De SFK schat dat er in 2005 8.200 en in 2006 een kleine 11.200 gevallen van palliatieve sedatie waren.

Palliatieve sedatie is geen euthanasie, maar is bedoeld om het lijden te verlichten. Een arts kan palliatieve sedatie toepassen als een patiënt ondraaglijk lijdt en onbehandelbaar is. Hij mag de medicijnen alleen toedienen als de behandeling niet levensverkortend is en de patiënt naar verwachting binnen twee weken zal overlijden.

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in als aan die voorwaarden is voldaan. Het OM vervolgde eerder een arts die in 2003 een terminale patiënt buiten bewustzijn bracht door hem morfine en een slaapmiddel te geven. Na tien minuten overleed de man. De arts werd uiteindelijk vrijgesproken en kreeg een hoge schadevergoeding voor de dagen die hij in voorarrest had gezeten.