Niet één, maar drie soorten tyrannosaurus rexen zouden vroeger op aarde hebben rondgelopen volgens wetenschappers. Dat meldt The Guardian dinsdag.

Met zijn immense afmetingen, dolkachtige tanden en scherpe klauwen was de tyrannosaurus rex een angstaanjagend roofdier dat ooit Noord-Amerika terroriseerde.

Deskundigen die overblijfselen bestuderen waarvan gedacht wordt dat ze van de dinosaurussoort zijn, denken dat de grote variatie in het aantal overblijfselen het bewijs is dat er meerdere soorten waren.

Gregory Paul, onderzoeksleider en dinosaurusspecialist voor Jurassic Park, denkt dat de bevindingen meerder gevolgen hebben.

Deskundigen hebben eerder altijd de groei van de T. rex bestudeerd met behulp van overblijfselen uit verschillende gesteentelagen, zegt Paul. "Het is misschien geen goed idee om het zo te doen, omdat je misschien naar verschillende soorten kijkt", zei hij.

Meer dan één soort heeft zich ontwikkeld

In het tijdschrift Evolutionary Biology schrijven Paul en collega's hoe eerder werk heeft aangetoond dat gefossiliseerde botten van een T. rex zijn. Ze variëren qua stevige bouw of "robuustheid", en ook de tanden verschillen: er waren dieren met één paar tanden die op snijtanden leken, maar er waren er ook met twee paar van dat soort tanden.

De wetenschappers bestudeerden in totaal 37 monsters die van een T. rex afkomstig zouden zijn. Ze keken vooral naar de lengte en omtrek van de dijbeenderen, die bij ongeveer twee derde van de monsters beschikbaar waren, om hun robuustheid te beoordelen.