Mexicaanse archeologen hebben op het schiereiland Yucatán een vrijwel intacte houten Maya-kano van mogelijk meer dan duizend jaar oud ontdekt. De zeldzame vondst werd gedaan bij voorbereidend onderzoek voor de aanleg van een treintraject in het gebied, waar nog veel bouwwerken van de Maya's te vinden zijn.

De kano werd gevonden in een ondergronds meertje - ook wel een cenote genoemd - niet ver van de belangrijke en bij toeristen geliefde Maya-stad Chichén Itzá. Het bootje lag onder water en is zo'n 1,6 meter lang.

Volgens het Mexicaanse nationaal instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH) werd de kano mogelijk gebruikt om water mee te vervoeren of om offers mee in het water te leggen. Het is de eerste keer dat een intacte kano als deze in het gebied is aangetroffen, aldus de INAH.

Deskundigen schatten vooralsnog dat het vaartuig uit de periode 830 tot 950 na Christus komt. In dat tijdperk liep het hoogtepunt van de Maya-beschaving op zijn einde, toen tientallen steden in het huidige zuiden van Mexico en Centraal-Amerika floreerden en de Maya-cultuur grote prestaties boekte op het gebied van wiskunde, schrijven en kunst.

De 'Maya-trein' die in het gebied moet rondrijden is een prestigeproject van president Andrés Manuel López Obrador. Volgens de president is de trein goed voor het toerisme in de regio en kan die ook helpen de armoede in Zuid-Mexico terug te dringen. Critici stellen echter dat het project de natuur in het gebied kan beschadigen.

De cenote waarin de kano werd gevonden.

De cenote waarin de kano werd gevonden.
De cenote waarin de kano werd gevonden.
Foto: Reuters