De 'grote rode vlek' op Jupiter, een storm die vermoedelijk al driehonderd jaar oud is, blijkt dieper dan gedacht. Naar verwachting bereikt de storm een diepte van 350 tot 500 kilometer, schrijven wetenschappers in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

"Er zit net zo veel ruimte tussen de grote rode vlek en Jupiter als tussen het ISS en de aarde", vertelt NASA-onderzoeker Marzia Parisi aan CNN. De storm zou een breedte van 16.000 kilometer hebben en er komen windsnelheden van 430 kilometer per uur voor.

Er kon nieuw onderzoek naar de rode vlek gedaan worden dankzij foto's van de ruimtesonde Juno, die sinds 2016 op zo'n 3.500 kilometer afstand om de planeet draait. Met behulp van Juno wordt informatie over de atmosfeer van de planeet verzameld.

De onderzoekers dachten dat de storm de vorm van een "platte pannenkoek" zou hebben, waarbij zonlicht door de wolken zou kunnen dringen en water in staat zou zijn om te verdampen. Dat blijkt dus niet het geval.

Daarnaast bevestigt onderzoek van Juno dat de rode vlek steeds kleiner wordt. Zo zou de storm in 1979 nog twee keer zo groot zijn geweest als de aarde, maar sindsdien is de storm met een derde geslonken.

NASA was bij de lancering van de ruimtesonde vooral benieuwd hoe de storm aan zijn rode kleur komt en waar het natuurgeweld de eindeloze stroom van energie vandaan haalt. Ook willen wetenschappers er nog achter komen hoeveel water Jupiter heeft.