Onderzoek: Java-apen geschikt voor vaccintesten coronavirus
Uit het onderzoek van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) en het Erasmus MC blijkt dat java-apen bevattelijk zijn voor SARS-CoV-2 (het coronavirus), de veroorzaker van COVID-19. Onderzoekers troffen het virus na blootstelling aan in neus- en keelvocht, darmen, longen en in de milt.
In de longen van de apen werd daarbij vochtophoping en schade aan de longblaasjes ontdekt. "Het onderzoek bewijst dat een infectie met SARS-CoV-2 inderdaad kan leiden tot een longziekte, vergelijkbaar met COVID-19 bij de mens", aldus de onderzoekers.
"Hiermee laten we zien dat java-apen inzetbaar zijn om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen de SARS-CoV-2-pandemie."
BPRC en het Erasmus MC hebben met het onderzoek "het eerste Europese SARS-CoV-2-infectiemodel in makaken" ontwikkeld. "Dit model biedt internationale wetenschappers de mogelijkheid hun experimentele vaccins en medicijnen te evalueren", aldus de onderzoekers.
Meer longschade door SARS-CoV-2 dan door MERS
Het Erasmus MC doet al langer onderzoek naar het coronavirus . Eerder toonden zij aan dat apen bevattelijk zijn voor andere coronavirussen, zoals MERS en SARS.
Door onderzoeken te vergelijken bleek ook dat de longen van de SARS-CoV-2-geïnfecteerde dieren meer aangetast waren dan die van MERS-geïnfecteerde apen.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties