Jos Loos en Robert Kuin van de plaatselijke ijsclub willen een 400 meter lange natuurijsbaan laten aanleggen, waar echte wedstrijden op kunnen worden gereden. Ze geloven nog steeds in een echte Nederlandse winter met vorst.

De ijsclub en de dorpsraden van Spanbroek en Opmeer zijn momenteel met de gemeente in gesprek over een ijsbaan. Jos en Robert zijn nu via internet bezig met een draagvlakonderzoek.

"Er zijn nu ruim 150 enqueteformulieren ingevuld en de mensen zijn allemaal positief", aldus Robert Kuin. Het hoeft volgens hem ook allemaal niet zo veel te kosten. "Een waterpomp, lichtinstallatie en een omkleedhuisje, ze zijn allemaal zo te huren".

Maar er moet wel wat gebeuren aan het weiland aan het einde van de Koninginneweg, op de grens tussen de dorpen Spanbroek en Opmeer. Zo moeten er dijken rond de 400 meter baan worden aangelegd en moet er een veilige oversteekplaats voor de schaatsers komen.

Natuurijsbaan in Opmeer
Natuurijsbaan in Opmeer

Vorst

Als de gemeenteraad groen licht geeft zou er de komende winter al geschaatst kunnen worden. Alleen is dan nog vorst nodig. Jos Loos is daarvan overtuigd. "Toen er in 1985 weer een Elfstedentocht kwam was dat ook na 22 jaar. "Bovendien heb je voor een natuurijsbaan op een weiland niet zo veel vorst nodig", denkt de andere optimist, Robert Kuin.