Handbikester Carmen Koedood uit Hoorn heeft een droom om op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro twee gouden medailles te winnen.

De Hoornse lijdt sinds haar geboorte aan cerebrale parese, een vorm van spasticiteit. Drie jaar geleden kwam ze in een rolstoel terecht en ontdekte ze, tijdens haar revalidatie in Heliomare, dat ze talent had voor deze sport. Sindsdien is ze actief als handbikester. 

"Na een half jaar deed ik mee aan een toernooi en werd ik tweede achter paralympiër Laura de Vaan. Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken", vertelt Koedood.

Haar grote inspiratiebron is rolstoeltennisster Esther Vergeer. Elke avond las Koedood haar boek en haalde ze inspiratie uit de tekst: "Kijk naar de dingen die je wel kan in plaats van de dingen die je niet kan met de beperkingen die je hebt".

Vrijheid

Het handbiken heeft de Hoornse haar vrijheid terug gegeven, ze leerde weer in zichzelf geloven en van elke dag te genieten.

In mei is een belangrijk kwalificatietoernooi in Oostende, België. Pas in juni hoort zij of ze mee kan doen aan de Paralympische Spelen. "Als ik ga, is het de bedoeling om met twee gouden medailles weer naar huis te komen" zegt Koedood zelfverzekerd.