Juf Marije en leerling Jaiden uit groep 8 van basisschool De Akker in Opmeer hebben vanochtend 32 centimeter van hun haar laten afknippen voor het goede doel. Met de haren worden pruiken gemaakt voor kinderen en volwassenen.

"Ongeveer een half jaar terug vroeg juf Marije me of ik mijn haar wilde laten afknippen voor het goede doel," vertelt Jaiden aan NH. "Ik had er al wel eens over nagedacht, dus toen de juf het vroeg zei ik gelijk ja."

En vanochtend was het dan eindelijk zover. Jaiden vond het "best wel heel spannend", zo zegt hij. Aan Karin Kroonenberg van Mooi Bij Haar uit Spanbroek was de eer om Jaiden's haar af te knippen.

"Het haar wordt eerst in een staart gedaan met een elastiekje, vervolgens wordt het gevlochten en aan de onderkant van de vlecht komt ook weer een elastiekje", legt Karin uit. "Dan wordt de vlecht afgeknipt."

Donaties

Jaiden's haar wordt gedoneerd aan stichting Haarwensen en juf Marije's blonde lokken gaan naar de Nederlandse Haarstichting. Op de vraag hoe Jaiden zich nu voelt, antwoordt ze: "Ik voel me goed, maar ook best wel raar, dat andere kinderen nu mijn haar gaan dragen." Zou ze het nog een keer doen? Daarop zegt ze volmondig: "ja!"