Oplichters actief in West-Friesland

Een nieuwe vorm van email-oplichting jaagt veel Noord-Hollanders de stuipen op het lijf. In een boos mailtje beweren hackers fotografisch bewijs te hebben van een aanrijding veroorzaakt door hun slachtoffer. Wie de foto's probeert te bekijken, installeert echter een virus.

Ook Horinees Zwaan Klerk kreeg afgelopen week het mailtje. Op Facebook waarschuwt hij anderen: "Het is spam dus doe er niks mee".

"Goedendag, U bent tegen mijn auto aangereden, waardoor er krassen op de achterkant van mijn auto zitten." Zo begint de mail die diverse inwoners van onze provincie hebben ontvangen. Verderop in de mail wordt vermeld dat "de buurvrouw" het heeft gezien en er foto's van heeft gemaakt. Er wordt een schadevergoeding geëist van 100 euro. 

Vervolg

Indien er niet wordt gereageerd op de eerste mail, ontvangen slachtoffers een tweede. "Nadat u tegen mijn auto aangereden heeft, heeft u beloofd dezelfde week nog contact met mij op te nemen om alles af te handelen. Tot op de dag van vandaag heb ik niks gehoord van u", mailen de oplichters. Daarna dreigt men de politie in te schakelen. De mails zijn telkens afkomstig van verschillende afzenders.

Opgelicht

Het programma Opgelicht besteedde gisteren aandacht aan de nepmails. Op de website van Avrotros waarschuwen de programmamakers niet op de link in het mailtje te klikken die zogenaamd naar de foto's leidt.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie