Jan (85) en Ada (79) uit Bovenkarspel schaatsen nog elke week

Twee keer per week komen Jan en Ada Laan uit Bovenkarspel naar ijsbaan De Westfries in Hoorn. Verbazing over hun prestaties op het ijs vinden ze maar vreemd. "Het is lekker gezellig, vrij en gezond!"

Nu de eerste marathon op natuurijs kan worden gereden en de schaatswereld en de media een beetje gek worden, blijft Ada Laan nuchter. "Of het begint te kriebelen? Eerst moeten alle sloten maar eens goed dichtgevroren zijn, ander is het kriebelen voor niks!"

Al zevenentwintig jaar schaatst het echtpaar uit Bovenkarspel elke week een keer of twee. Eerst in Alkmaar maar sinds de komst van de baan in Hoorn op de Westfries. Ze maken deel uit van een vaste groep schaatsers, en dat is gezellig. Jan Laan grapt met twee schaatsers die 's middags de baan op gaan: "Nou gaan wij zo weg hoor mannen, nu is de sfeer weg", lachen ze.

Als het de komende dagen genoeg vriest en er toch genoeg natuurijs ligt, is Ada erbij: "Ja natuurlijk, tochten tot honderd kilometer, die doe ik nog." In haar hand houdt ze een klein tellertje.

Leeftijd in rondjes

"Ze schaatste altijd haar leeftijd in ronden maar daar heeft ze wel een streep getrokken", vertelt Jan. Nu doet ze nog altijd 60 rondjes. Ze stopte even voor het interview toen ze er 31 had gereden: "Daarom had ik eigenlijk geen tijd", zegt ze. Na excuus van de verslaggever, dat gelukkig lachend wordt aanvaard, snelt ze er weer vandoor. De ijsmeester staat al klaar met zijn veegmachine.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie