Honderden Roosendalers gaan vrijdag en zaterdag met een prikstok op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken tijdens de World Cleanup Day. De gemeente organiseert een eigen grootse opschoonactie onder de naam Keep it Cleanday Roosendaal.

Er wordt in samenwerking met negentien scholen zo'n negentienhonderd leerlingen en tweehonderd vrijwilligers gemobiliseerd om de omgeving zwerfafvalvrij te maken.

Op vrijdag staan de leerlingen klaar om de handen uit de mouwen te steken. Om ze bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval hebben ze de afgelopen weken workshops gekregen over het wereldwijde plasticprobleem.

Op zaterdag gaan nog eens tweehonderd vrijwilligers de straat op, van onder meer verenigingen zoals de scouting en buurtpreventie.

Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt.

Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon.