Het Bravis ziekenhuis, met vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal, voert testen uit met kunstmatige intelligentie. Momenteel testen artsen van het ziekenhuis software van Aidoc die artsen helpt afwijkingen zoals hersenbloedingen, fracturen en longembolieën te herkennen.

Elmer Naaktgeboren is radioloog in het Bravis ziekenhuis en initiatiefnemer van dit project. "Twee jaar geleden kwam ik dit tegen op een congres en ik vond het meteen een mooie aanvulling op ons werk. Als mens ben je soms door emoties of vermoeidheid minder scherp, maar een computer presteert altijd hetzelfde: of het nu 3.00 uur 's nachts of 14.00 uur 's middags is."

De radioloog staat open voor de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in het ziekenhuis. "De software die we nu gaan testen, helpt artsen om de kleinste afwijkingen op te sporen. Maar de diagnose en vervolgstappen worden nog altijd door de arts zelf bepaald."

Ook in de toekomst ziet hij dit niet veranderen. "Ik verwacht dat een groot aantal onderzoeken straks niet meer door onszelf worden gedaan, maar dat slimme software dit overneemt. Als arts krijg je dan veel meer een consulterende functie bij afwijkende en bijzondere uitslagen."