Vertegenwoordigers van tien politieke partijen in Roosendaal hebben donderdag een brandbrief gestuurd naar wethouder Klaar Koenraad. De partijen zijn van mening dat de hoeveelheid zwerfafval in de gemeente de spuigaten uitloopt en dat er te veel afvaldumpingen plaatsvinden.

Een meerderheid van de gemeenteraad riep in april vorig jaar de gemeente Roosendaal al op om een integrale aanpak te ontwikkelen als het gaat om het tegengaan van afvaldumpingen en het bijplaatsen van afval.

De gemeente Roosendaal heeft een plan van aanpak gemaakt waarin verschillende acties staan beschreven om ervoor te zorgen dat er dit jaar tien procent minder meldingen over zwerfafval binnen komen dan vorig jaar en waardoor er twintig procent minder bijplaatsen plaatsvinden dan in 2019.

De lokale partijen verwachten echter niet dat het plan het gewenste succes oplevert. "De laatste maanden constateren wij een significante toename van zwerfafval, afvaldumpingen en zeker ook van het bijplaatsen van veel, vaak grof, afval bij (ondergrondse) containers", zo valt te lezen in de brief.

"Toeval of niet, de toename heeft plaatsgevonden na het afschaffen van het aantal 'gratis' tikken bij het grondstoffencentrum (de milieustraat) en het nog maar vier wekelijks legen van de particuliere restafvalcontainers."

'Sterke twijfels over genoemde voorstellen'

De partijen vinden de toename zelfs zo verontrustend dat ze een dringende noodzaak zien om dit op korte termijn met meer daadkracht te gaan bestrijden.

"Wij hebben sterke twijfels dat de genoemde voorstellen zullen leiden tot een bevredigende oplossing. Dit zal volgens ons niet leiden tot een acceptabele vermindering van zwerfafval."

De wethouder en de partijen gaan op korte termijn nog met elkaar in gesprek over de kwestie.