De gemeente Bergen op Zoom organiseert maandag een bijzondere raadsvergadering met achttien raadsleden, het minimale aantal om een raadsvergadering te kunnen laten doorgaan.

Vanwege het coronavirus zijn beeldvormende bijeenkomsten, commissievergadering en raadsvergaderingen allemaal afgelast, maar daardoor blijven een aantal besluiten liggen die wel degelijk genomen moeten worden.

"Het is niet mogelijk om digitaal of schriftelijk tot besluitvorming te komen. De wet biedt die mogelijkheid gewoonweg niet", meldt de gemeente. Daarom heeft burgemeester Frank Petter besloten om alsnog een raadsvergadering te organiseren.

Om de maatregelen rondom het coronavirus toch zo goed mogelijk op te volgen is besloten om achttien raadsleden, een voorzitter en de griffier aanwezig te laten zijn. Verder mag er geen publiek of pers aanwezig zijn, maar ook geen ambtenaren of wethouders.

De gemeenteraad moet op deze manier bij elkaar komen, omdat één besluit voor 1 april 2020 genomen moet zijn. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente bijna 350.000 euro mislopen in de gemaakte kosten voor het opsporen van conventionele explosieven.

De raadsvergadering is voor publiek en pers te volgen via de livestream. De vergadering begint maandag om 19.30 uur.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.