De gemeente Bergen op Zoom treft geen extra maatregelen voor de brandveiligheid in wooncomplexen, laat verantwoordelijk wethouder Andrew Harijgens deze week weten op vragen van GBWP. Die partij wilde een onderzoek naar het vluchtplan en de brandveiligheid van woningen naar aanleiding van de dodelijke flatbrand in Arnhem afgelopen jaarwisseling.

De gemeente bekeek met behulp van een steekproef in hoeverre de vluchtwegen in woongebouwen worden geblokkeerd door brandbare materialen. Dat bleek vrijwel nergens het geval te zijn.

Volgens wethouder Harijgens maakt het toezicht en de handhaving op de brandveiligheid onderdeel uit van het huidige beleid. "De realisering van een brandveilige situatie is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van eigenaren en gebruikers, maar de gemeente en brandweer toetsen of die verantwoordelijkheid voldoende wordt opgepakt."

Tijdens de jaarwisseling kwamen twee mensen om het leven door brand in een flatgebouw in Arnhem. De brand ontstond door afgestoken vuurwerk bij een bank in het portiek.

Vader en zoontje komen om door brand in Arnhemse flat
44
Video
Vader en zoontje komen om door brand in Arnhemse flat