De groei van haven- en industrieterrein Moerdijk is in 2019 gestagneerd. Vooral de binnenvaart, logistiek en industrie op het terrein zijn achtergebleven.

Dat meldt Ferdinand van den Oever, directeur van Havenbedrijf Moerdijk, vrijdagmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Belangrijkste oorzaken zijn de stikstofcrisis en de aanhoudende onzekerheid rondom Brexit.

Hierdoor is de duurzame groei en ontwikkeling van het haven- en industrieterrein in vergelijking met andere jaren achtergebleven. Grote investeringen in de industrie en duurzaamheidsprojecten bleven uit.

Op het gebied van duurzaamheid, innovatie, en maatschappelijke betrokkenheid zijn echter wel positieve ontwikkelingen te noemen. Geslaagde projecten op deze gebieden zijn de ontwikkeling van nieuwe zonneparken en het tijdelijke natuurgebied op het industriepark.

Daarnaast waren er positieve ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur en werkgelegenheid. Er werd een nieuwe treinverbinding met Polen aangelegd en er reden in totaal 2.900 treinen van en naar Moerdijk. Verder vestigden elf nieuwe bedrijven zich en werken er nu in totaal tienduizend werknemers, waarvan 92 procent in vaste dienst.