Een veertigjarige vrouw is maandag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden cel (waarvan zeven maanden voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur voor het mishandelen en gijzelen van de vrouw waarmee haar echtgenoot vreemdging.

De veertigjarige vrouw lokte het slachtoffer in december 2017 naar een woning. De verdachte was er eerder achter gekomen dat het slachtoffer een geheime relatie met haar echtgenoot had en zocht vergelding.

Samen met een andere vrouw bond ze het slachtoffer vast. Ze bedreigden en vernederden haar, kleedden haar gedeeltelijk uit en scheerden haar hoofd deels kaal. Vervolgens maakten ze foto's van het slachtoffer en dreigden die naar de man te sturen als ze niet groot bedrag zou betalen.

De hoofdverdachte is op dit moment zwanger van haar vijfde kind. De verdediging betoogde dat een gevangenisstraf daarom erg belastend voor haar en haar kinderen zou zijn. Haar echtscheidingsprocedure loopt nog en ze draagt zelfstandig de zorg voor de kinderen. Ook zei ze veel spijt te hebben van haar daden.

Verdachte hoeft niet terug naar de cel

Omdat de hoofdverdachte al vijf maanden in voorarrest heeft doorgebracht, hoeft ze nu niet terug naar de cel. Wel moet de vrouw zich gedurende een proeftijd van twee jaar melden bij de reclassering en meewerken aan een behandeling. Ze mag daarnaast geen contact leggen met het slachtoffer of in de straat komen waar zij woont.

Haar medeverdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van tweehonderd uur. Samen moeten de twee verdachten het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 7.000 euro betalen.