De opgeslagen grond op het terrein van voormalig fabrieksgebouw Caldic aan de Schansdijk in Zevenbergen is niet gevaarlijk. De bergen aarde bevatten weinig PFAS, laat het gemeentebestuur weten.

Afgelopen zomer bepaalde de Rijksoverheid dat er geen grond mag worden verspreid waar meer dan 0,1 gram PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) in zit. Raadsleden Peter Stehouwer en Wim de Pijper van BurgerBelangenMoerdijk (BBM) wilden vervolgens weten wat de waarden zijn van de gesaneerde Caldic-grond.

Het gemeentebestuur laat weten dat de afgegraven grond voor het grootste deel schoon is. Volgens het college en burgemeester en wethouders zijn er ook geen problemen met de tijdelijke opslag van grond bij het voormalig fabrieksgebouw.

"Er gelden dan andere regels dan voor het definitief toepassen van grond. Binnen een saneringslocatie kunnen in principe alle kwaliteiten grond worden opgeslagen", meldt burgemeester Jac Klijs aan BBM.

Chemiefabriek Caldic sloot in 2015 de deuren. Het bedrijf ging dicht na jaren van discussie over de veiligheid van een giffabriek in de buurt van de bebouwde Zevenbergse kom. In 2018 volgde een bodemsanering van 4.500 m3 grond.