Honderden boeren zijn per trekker onderweg naar het provinciehuis in Den Bosch, waar vrijdag het Statendebat plaatsvindt. De lange optochten van landbouwvoertuigen zorgen voor veel verkeershinder op de A2, A58 en A56.

De agrariërs zullen zich om 10.30 uur bij het provinciehuis verzamelen om te protesteren tegen de maatregelen die de overheid neemt om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Volgens de boeren wordt hun sector onevenredig hard geraakt. Boerenvereniging ZLTO hoopt dat duizenden boeren meedoen met de actie.

Al de hele week wordt door Brabantse boeren in estafettevorm actiegevoerd bij het provinciehuis. Iedere dag verzamelden zich tussen 12.00 uur en 14.00 uur zo'n vijftig trekkers en 150 boeren op het provinciehuis in Den Bosch om daar de noodklok te luiden.

Om 11.45 uur zullen ZLTO-voorzitter Wim Bens en een vertegenwoordiger van de vereniging Brabants Agrarisch Jongeren (BAJK) de boeren toespreken. Vervolgens gaat om 13.30 uur de Statenvergadering van start. Het is nog niet bekend hoelang dit debat duurt.