Drie mannen zijn donderdag tot één en twee jaar cel veroordeeld voor het invoeren van 4.200 kilo cocaïne met Oosterhout als bestemming. Dat is jaren minder dan door het Openbaar Ministerie (OM) geëist werd.

De drugs met een straatwaarde van 140 miljoen euro werd in de zomer van 2018 in Antwerpen onderschept door de Belgische autoriteiten. De partij zat tussen bananen in een uit Colombia afkomstige container.

De autoriteiten plaatsten 1 kilo drugs terug in de container die, gevolgd door undercover politievoertuigen, werd verscheept naar Oosterhout. Daar werden de verdachten aangehouden door de Nederlandse politie.

De rechter acht de betrokkenheid van de verdachten bewezen wat betreft de partij van 1 kilo cocaïne, maar oordeelt dat niet met zekerheid kan worden gesteld dat de mannen wisten dat de container in feite duizenden kilo's cocaïne bevatte.

OM eiste negen jaar cel tegen mannen

Het OM had negen jaar cel geëist tegen de verdachten in deze zaak, een 22-jarige Amsterdammer, een 50-jarige Oosterhouter en een 39-jarige Belg. Het is onbekend of het OM in hoger beroep gaat.

De mannen hebben altijd ontkend iets met het drugstransport te maken te hebben.