Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vijf jaar cel geëist tegen drie mannen uit Noord-Brabant die verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Het gaat om twee broers van 27 en 31 jaar uit Oudenbosch en een 39-jarige man uit Roosendaal. Hoewel het drietal nog geen concrete locatie voor de aanslag had bedacht, werd de Turkse ambassade in Rotterdam wel genoemd, meldt het OM.

Deze locatie werd als mogelijk doelwit genoemd in een opname die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verschafte. In de opname sprak een eerder aangehouden verdachte uit Rotterdam met de andere mannen over het plannen van een aanslag.

De verdachten twijfelden echter over de ambassade als doelwit, omdat er bij de aanslag veel moslims om het leven zouden komen. Door de opname kon het drietal opgespoord worden.

Bij de verdachte uit Rotterdam werd een kalasjnikov gevonden. Ook vonden ze in gedownloade gegevens informatie over hoe je bijvoorbeeld van luchtverfrisser een bom kan maken. De man is tot acht jaar celstraf veroordeeld. De andere drie mannen zetten het voorbereiden van de aanslag door na de aanhouding. Zij werden in april 2018 opgepakt.

Het is nog onbekend wanneer de uitspraak in deze zaak plaatsvindt.