Voor het invoeren van ruim 4.000 kilo cocaïne vorig jaar augustus vanuit de haven van Antwerpen naar Oosterhout, zijn tegen drie verdachten celstraffen geëist van negen en tien jaar. De drugs zaten verstopt in een zeecontainer met een partij bananen uit Colombia.

De cocaïne had omgerekend een straatwaarde van ruim 104 miljoen euro, aldus de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Dordrecht.

De Nederlandse politie en Belgische douane hadden de drugs ontdekt in de haven van Antwerpen. De politie had daarna een vrachtwagen, waarin een klein deel van de cocaïne was gestopt, heimelijk gevolgd. Het transport ging naar een loods in Oosterhout.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 39-jarige man uit Antwerpen de hoogste straf krijgt, omdat hij een organiserende rol had bij de smokkel en daarbij ook onwetende personen betrok. Ook zou hij een boete van ruim 25.000 euro moeten betalen.

Voor een 22-jarige man uit Amsterdam en een 50-jarige man uit Oosterhout is volgens het OM negen jaar cel passend. Zij hielpen bij de ontvangst en het uitladen van de smokkelwaar.