Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom wilde de shishalounge op de Antwerpsestraat al sluiten voordat er dinsdag twee mogelijke handgranaten werden gevonden.

De zaak moest op last van Petter vanaf 1 juli sluiten, maar de eigenaar ging tegen dit besluit in beroep bij de rechter, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

De burgemeester wilde de shishalounge sluiten omdat er in maart een 'cash center' werd aangetroffen. Dit is een illegaal gokzuil waarbij gokkers grote risico's lopen. Winsten van deze gokzuilen worden vaak gebruikt voor de financiering van andere criminele activiteiten.

In afwachting op een uitspraak van de rechter mocht de zaak open blijven. Maar daar kwam met de vondst van twee vermoedelijke handgranaten dinsdagochtend verandering in.

Loco-burgemeester zag sluiting als enige oplossing

Hoewel nog steeds niet honderd procent zeker is dat de gevonden handgranaten echt zijn, besloot loco-burgemeester Barry Jacobs nog dezelfde middag over te gaan tot sluiting van de shishalounge.

Hij zag sluiting van het pand als 'de enige juiste oplossing' omdat het incident "niet alleen de betreffende ondernemer raakt, maar ook gevaar oplevert voor omwonenden, voorbijgangers en bezoekers. Dat is onacceptabel."

Gemeentewoordvoerder Stander geeft aan dat de loco-burgemeester het verleden heeft meegewogen bij het besluit om de shishalounge te sluiten. "Dan hebben we niet alleen over het cash center, maar ook over bedreiging en pistoolschoten."