Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (VFonds) heeft een subsidie van 500.000 euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van het bezoekerscentrum Militaire Erevelden in Bergen op Zoom.

"Met deze subsidie is de bouw van het bezoekerscentrum weer een flinke stap dichterbij gekomen", aldus de Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom.

De totale stichtingskosten van het bezoekerscentrum worden geraamd op 1,3 miljoen euro.

Op de twee erevelden aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom liggen bijna 2.500 militairen begraven, waarvan de meesten zijn gesneuveld tijdens de Slag om de Schelde. Om deze militairen eer aan te doen is er een plan in de maak voor het realiseren van een bezoekerscentrum tussen de beide begraafplaatsen.

Het bestuur van de stichting is op dit moment in overleg met architectenbureau Ro&Ad uit Bergen op Zoom over een ontwerp. Het centrum wordt met medewerking van de grondeigenaar, het Ministerie van Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf gerealiseerd.

Het VFonds ondersteunt jaarlijks diverse initiatieven die bijdragen aan de kennis over gewapende conflicten en de gevolgen ervan voor burgers.