Zwembad de Banakker in Etten-Leur krijgt geen buitenbad. Uit het onderzoek dat het college van burgemeesters en wethouders heeft laten uitvoeren blijkt dat een dergelijke voorziening geen sterke toename van bezoekers zal trekken.

Onderzoeksbureau Synarchis keek naar de mogelijkheden om een buitenbad toe te voegen. Die ruimte blijkt er bijna niet te zijn. Een buitenzwembad zou in omvang aan de Parklaan 12 alleen in beperkte omvang kunnen worden gerealiseerd. Een bassin van ongeveer 15 bij 9 meter zou het meest haalbaar zijn. Dat zit bij ongeveer dertig personen al vol.

"Zo'n zwemgelegenheid zal op warme dagen voor de bestaande bezoekers zeker een toegevoegde waard hebben", geeft het gemeentebestuur aan. Het buitenbad zou echter te klein zijn om veel nieuwe recreanten te trekken. Daarmee stijgen ook de inkomsten voor de Banakker naar verwachting maar beperkt.

Daarnaast is de wet- en regelgeving voor buitenbaden erg streng, waardoor de gemeente een hoop kosten zou moeten maken voor de exploitatie. De netto jaarlast komt uit op een bedrag van tussen de 49.000 en 152.000 euro, afhankelijk van de grootte van het buitenzwembad. Het gemeentebestuur vindt deze kosten te hoog en kiest er daarom voor om geen geld te reserveren voor een dergelijke voorziening.

Oude Banakker had wel een buitenbad

De oude Banakker had wel een groot buitenbad. Vorig jaar is die voorziening ondanks protest van gebruikers gesloopt. Ook toen vond het gemeentebestuur een dergelijk bassin te duur.

Sindsdien kunnen liefhebbers van buiten zwemmen in Etten-Leur alleen nog terecht in de Westpolderplas. In omringende gemeenten bestaan nog wel buitenbaden. Zo heeft Rucphen buitenbad De Vijfsprong, zit er in Hoeven het bekende Bosbad, herbergt Zevenbergen De Bosselaar en heeft Breda buitenbaden De Wisselaar en Wolfslaar.