Inwoners van Roosendaal staan vrijdag stil bij het fatale bombardement op de stad 75 jaar geleden. Op 31 mei 1944 werd Roosendaal gebombardeerd door twaalf Amerikaanse gevechtsvliegtuigen om de verdediging van de Duitsers te saboteren. Hierbij kwamen 87 mensen om het leven.

De Amerikanen bombardeerden die dag alle stations in de grensgebieden. Van de 115 bommen die waren bedoeld voor het spoorwegemplacement vonden slechts twee hun doel. De andere bommen belandden op het centrum van de stad en op het havengebied achter het station.

De meeste slachtoffers, 76, vielen op het terrein van melkfabriek 't Anker. In opdracht van toenmalig Roosendaalse burgemeester Claudius Prinsen zijn deze mensen begraven in een apart hof op de Bredaseweg. Daar liggen ook de slachtoffers die vielen tijdens de bevrijdingsdagen.

Om stil te staan bij deze ingrijpende gebeurtenis vindt vrijdag vanaf 11.00 uur een herdenking plaats op de begraafplaats aan de Bredaseweg. Nabestaanden en geïnteresseerden waren een minuut stil op het uur van het bombardement. Dat was om 11.22 uur.

Het programma wordt verder aangekleed met persoonlijke verhalen van een tweetal ooggetuigen, muziek en een bloemlegging op de graven.